Blog

Νέο έργο που ξεκίνησε για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των προγραμμάτων και των χώρων της UNESCO

by in Μη κατηγοριοποιημένο 4 October 2022

Με διάρκεια 3 ετών, το έργο επικεντρώνεται στην προώθηση μιας πιο βιώσιμης και κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στις προκλήσεις του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε επιλεγμένους χώρους της UNESCO, 5 το χρόνο.

Το έργο συμβάλλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ιδίως SDG 6 (Καθαρό νερό και αποχέτευση), SDG 13 (Δράση για το κλίμα), SDG 14 (Ζωή κάτω από το νερό) και SDG 15 (Ζωή στην ξηρά).

Φέτος, μετά από μια ολοκληρωμένη διαδικασία επιλογής, η UNESCO και το aCF επέλεξαν το πρώτο σύνολο 5 τοποθεσιών:

Το Διασυνοριακό Αποθεματικό Βιόσφαιρας Οχρίδας-Πρεσπών και η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής της Οχρίδας στην Αλβανία/Βόρεια Μακεδονία παρέχει καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας του γλυκού νερού. Καινοτόμοι τρόποι χαρτογράφησης οικοσυστημάτων που σχετίζονται με το νερό θα προωθηθούν μέσω του «St. Πηγές Naum – Απογραφή Βιολογικών και Οικοσυστημικών Υπηρεσιών (SN-BESI)».

Το αποθεμα Βιόσφαιρας της Οροσειράς των Αστερουσίων στην Ελλάδα φιλοξενεί το 50% όλων των ζωικών και φυτικών ειδών που έχουν καταγραφεί στην Κρήτη. Δεδομένα θαλάσσιων απορριμμάτων μέσω έρευνας με βάση την κοινότητα θα δημιουργηθούν από το έργο «Παρακολούθηση θαλάσσιων απορριμμάτων και δημιουργία δεδομένων κατάλληλων για τον σκοπό μέσω μιας συμμετοχικής επιστημονικής προσέγγισης στο απόθεμα Βιόσφαιρας των Αστερουσίων».

Το απόθεμα βιόσφαιρας των νήσων της Τοσκάνης στην Ιταλία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα γεωλογικής, γεωμορφολογικής και βιολογικής ποικιλότητας. Η αειφόρος χρήση του νερού και των νησιωτικών οικοσυστημάτων, ιδίως μέσω τεχνικών τηλεπισκόπησης, θα διερευνηθεί στο έργο «Νησί Pianosa: υδρολογικές διεργασίες και βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων στη Μεσόγειο που αλλάζει το κλίμα».

Το Kozjansko and Obsotelje Biosphere Reserve στη Σλοβενία ​​είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές διατήρησης της φύσης της χώρας όσον αφορά τη βιοποικιλότητα. Η βιοποικιλότητα των ξηρών λιβαδιών θα παρακολουθείται μέσω του έργου «Ξηρά λιβάδια και βιόσφαιρα Kozjansko and Obsotelje» και θα δημιουργηθεί μια τράπεζα γενετικών σπόρων.

Το Brighton and Lewes Downs Biosphere Reserve στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει 3 διαφορετικά αλλά αλληλένδετα περιβάλλοντα – αγροτικό, παράκτιο και θαλάσσιο και αστικό. Τα Αειφόρα Συστήματα Αποστράγγισης (SuDS) ως βασικό εργαλείο για τη διαχείριση των υπόγειων υδάτων σε αστικές περιοχές θα προωθηθούν στο έργο «Αειφόρος διαχείριση αστικών υδροφορέων».

Εκπρόσωποι και από τις 5 τοποθεσίες, την UNESCO και το abrdn συναντήθηκαν και συζήτησαν πώς θα αναπτυχθούν τα έργα επί τόπου και πώς τα αποτελέσματα των έργων θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η UNESCO θα συνεργαστεί με τις επιλεγμένες τοποθεσίες για να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα ταιριάζουν στους τομείς προτεραιότητας των επιστημονικών της προγραμμάτων – MAB, IHP και IOC.

Τα έργα αναμένεται να προωθήσουν την έρευνα που σχετίζεται με τα επιστημονικά διακυβερνητικά προγράμματα της UNESCO: βιοποικιλότητα, λύσεις που βασίζονται στη φύση, υπηρεσίες οικοσυστήματος, νερό, ωκεανός και κλίμα. αλλά επίσης, η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η εκπαίδευση στο νερό και ο αλφαβητισμός στον ωκεανό, και η εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή σε συνεργασία με σχολεία εντός των τοποθεσιών. και, τέλος, καινοτόμες «πράσινες» και «μπλε» λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή, με τη συμμετοχή βασικών ενδιαφερομένων, όπως οι τοπικές επιχειρήσεις, οι ΜΚΟ και η νεολαία.

Η Ana Luiza M. Thompson-Flores, Υπεύθυνη του Περιφερειακού Γραφείου της UNESCO για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρακολουθώ σήμερα την έναρξη αυτής της καινοτόμου συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εφαρμόζεται σε καθορισμένους χώρους της UNESCO. Είμαι βέβαιη ότι τα φανταστικά έργα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, το νερό και τον ωκεανό για τα οποία ακούσαμε σήμερα θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα αυτών των περιοχών, τις οποίες βλέπουμε ως πιλοτικά για την εφαρμογή των ΣΒΑ».


Η Amanda Young, Chief Sustainability Officer, abrdn, πρόσθεσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε τόσο σημαντικά έργα, τα οποία όλα οδηγούν στην προώθηση ενός πιο βιώσιμου και κλιματικά ουδέτερου κόσμου. Η σύνδεση της έρευνας που διεξάγεται σε κάθε τοποθεσία με θέματα που ευθυγραμμίζονται με τους ΣΒΑ είναι σημαντική. Αυτή η πολυμερής προσέγγιση θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της δίκαιης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας – θέματα που τίθενται στο επίκεντρο από τις σπειροειδείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της UNESCO.

    Add to Collection

    No Collections

    Here you'll find all collections you've created before.